Leraar in het stroopwafelvak

Leraar in het stroopwafel(ijzer) vak


TRIZ SETAH STROOPWAFELIJZERS













Van over de hele wereld komen stroopwafelbakkers in spe naar Capelle aan den IJssel voor de tips en trucs van Ties Steenbergen.

Jasper Monster 11-04-1



Allemaal willen ze stroopwa­fels verkopen

Servië, Mexico en Zuid-Afrika. Voor de gemiddelde Nederlander een prima WK-voetbal loting, voor Ties Steenbergen (75) drie potentiële afzetmarkten. Elke dinsdag zitten internationale ondernemers die dromen van een nieuwe carrière, bij Steenbergen aan tafel. Daar, boven een bakkerij op een grijs industrieterrein in Capelle aan den IJssel, leert hij ze alle fijne kneepjes van het stroopwafelvak. Vorige week dinsdag was het publiek afkomstig uit de drie eerder genoemde landen.

,,Ze komen echt van over de hele wereld", legt hij uit, terwijl de geur van versgebakken wafels door het kantoor gaat. ,,Waarom ze dan geïnteresseerd zijn in stroopwafels? Dat wisselt. Ze zijn ooit geëmigreerd, hebben als toerist de wafels geproefd of hebben verhalen gehoord. Maar allemaal willen ze stroopwafels verkopen."

Lekkernij

En wie wat wil weten over de oer-Hollandse lekkernij, moet bij Steenbergen zijn. Al bijna vijftig jaar houdt hij zich bezig met de perfecte stroopwafel. Van de ingrediënten voor de stroop tot de optimale productielijn in de fabriek. ,,In de jaren 70 ben ik gevraagd om voor een kleine fabriek in Gouda een productielijn te ontwerpen. Sindsdien ben ik alleen maar bezig met de vraag welk materiaal nodig is om de ideale stroopwafel te maken." In 2002 leek de carrière van Steenbergen tot een einde te komen. Hij ging met pensioen, maar al snel ontdekte hij toch niet zonder de stroopwafel te kunnen. ,,Daarom ben ik een eigen bedrijf begonnen, zodat ik mijn kennis kon blijven delen."

Dat er wereldwijd behoefte was aan die kennis, ontdekte hij al snel. ,,Via de website kreeg ik verzoeken van over de hele wereld. Amerika, Europa, Algerije, Saoedi-Arabië, China, Indonesië. Allemaal ondernemers die wilden beginnen met het bakken van stroopwafels."

Geïnteresseerden krijgen altijd eerst een uitnodiging voor een gratis workshop. Daarin leren ze alles over de stroopwafel. Van de gouden bakregels ('1 minuut, 200 graden') tot de receptuur ('de stroop en het deeg moeten perfect zijn') en de door Steenbergen ontworpen bakijzers ('die Chinese troep is niks'). Daarna kan het avontuur beginnen. ,,Ze krijgen een dvd mee waarop alles nog eens te zien is. En bijna iedereen koopt tegelijk ook een aantal bakijzers. Dan gaan ze terug naar hun eigen land en gaat het bakken beginnen."

Voordoen


Iedereen vindt de stroopwa­fel lekker, waar je ook ter wereld bent

Is al die uitleg niet genoeg, komt de expert graag ter plekke voordoen hoe het moet. ,,Ik ben overal ter wereld al geweest, dat maakt het leuk." Want het is volgens de stroopwafelconsultant niet de vraag óf de lekkernij wereldwijd doorbreekt, maar wanneer. ,,Iedereen vindt de stroopwafel lekker, waar je ook ter wereld bent. Hier en daar moet er iets kleins worden aangepast, maar aan de smaak zal het nooit liggen. Het gaat om de naamsbekendheid. Waar de doorbraak komt? Let op Brazilië, Turkije, Bulgarije en China. Daar hebben we al productielijnen neergezet die duizenden wafels per uur maken."

Een paar jaar geleden droeg Steenbergen een groot deel van zijn werk over aan zijn zoon en schoondochter, maar hij blijft op de achtergrond aanwezig. Na het overlijden van zijn vrouw vorig jaar is de wereld veroveren met de stroopwafel zijn missie geworden. ,,Want al koop je een gouden bakijzer, zonder de juiste kennis, apparatuur en receptuur bak je nooit een goede wafel. En er gaat niets boven een heerlijke, verse stroopwafel. Dat moet iedereen weten."




Bron: artikel AD,

Jasper Monster 11-04-17

https://www.ad.nl/rotterdam/leraar-in-het-stroopwafelvak~a2899c46/

ties steenbergen setah leraar stroopwafels